Biedermeier bútorok felújítása

A Biedermeier stílus viszonylag rövid ideig, 1815 és 1848 között virágzott, földrajzilag viszonylag kis területen, nagyjából a Habsburg uralom alatt álló közép-európai térségben, így ennek megfelelően nem maradt fönn gazdag hagyatéka a legtöbb művészeti területen. Mivel azonban a biedermeier alkotások elsődleges területe a lakáskultúrában jelentkezett, így mégis viszonylag sok biedermeier bútor élte túl az évszázadok viharait és maradt többé-kevésbé épen a mai napig.

Különösen jó eséllyel bukkanhatunk szép biedermeier bútorokra Magyarországon, ami nem esik messze a stílus egykori központjától, Bécstől, illetve Ausztriától. Bár a régebbi stílusú antik bútoroknál jóval kezelhetőbb és ismertebb darabokról van szó, azért az ilyen bútorok restaurálása szintén nagy szakértelmet és gyakorlott restaurátort igényel.

A biedermeier bútorok előképét az empire stílusú bútorok jelentik. A klasszicizmus eme napóleoninak is nevezett irányzatára jellemző volt a fényűzés és a hatalom reprezentálása. Bútorai elegáns vonalvezetésűek, egyszerű szerkezetűek, mégis masszívak, nehezek, általában dúsan díszítettek, aranyozottak. Díszítőelemeik között elsősorban klasszikus motívumokat és a hatalom jelképeit találjuk, például sasokat, griffeket, babérágakat.

A biedermeier bútor ezzel szemben egyáltalán nem hivalkodó, az empire bútorokkal összevetve szinte teljesen dísztelen, színvilágában pedig a fa természetes színe az uralkodó és nyoma sincs az aranyozásnak. Császárok és hadvezérek palotái helyett a polgárság szerényebb, praktikusabb otthonai számára készült. Mivel a festés és a díszítés ezeken az antik bútorokon drasztikusan háttérbe szorult, szükségszerűen hangsúlyosabbá vált a bútor formája.

A biedermeier bútorokra jellemző az ívelt, hajlított lekerekített formák. Mai szemmel nézve is meglepő, hogy milyen sokféle háttámlával készítettek székeket a stílust követő korabeli mesterek. Az ilyen antik székek felújítása gyakori feladata az antik bútorok restaurátorainak. A biedermeier az asztalok terén is nagy választékot alakított ki, de legnagyobb eredményeit a szekrények területén érte el. Ekkoriban jelentek meg az első vitrines szekrények és a köznapi néven sifonérnek is nevezett sokfiókos komódok. A biedermeier antik bútorokon számos fiókot találhatunk, melyek szintén jól reprezentálják a stílus praktikumra való törekvését. Az ágyakról is ekkoriban tűnt el a nehézkes baldachin. A bútorok készítőire láthatóan hatással voltak az angol irányzatok, a Chippendale, Hepplewhite és a Sheraton.

Az antik bútor felújítás egyik leggyakoribb és leghálásabb darabjai a biedermeier bútorok. Ha jó minőségű, tartós és hiteles bútorrestaurálás a célunk, akkor ne próbálkozzunk otthoni módszerekkel, kontár ügyeskedéssel, ezek a saját korukban forradalminak számító bútorok megérdemlik a szakértő restaurátor figyelmét.