Otthoni bútorfelújítás

Bútorokat rendszerint nem néhány évre, hanem évtizedekre, sokszor egy életre vásárol vagy készíttet az ember. A bútorok tehát nem tartoznak a sűrűn cserélt használati cikkek közé, idősebb házakban járva nem ritkán találkozhatunk akár száz éves darabokkal is, amik a mai napig használatban vannak.

Az évtizedek során persze a bútorok is kopnak, sérülnek, fakulnak, így restaurálásuk, felújításuk idővel szükségessé válik. Különösen érvényes ez a padlásokon, pincékben tárolt, vagy lomtalanításkor előkerült darabokra.

De hogyan érdemes nekikezdeni egy régi, akár antik bútor felújításának?

Sokak fantáziája lódul meg, amikor meglátnak a lomok között egy kecses vonalvezetésű, öreg széket vagy szépen díszített, öreg komódot. Az ilyen elkallódott, olcsón megszerezhető, akár ingyen elvihető bútorok jó terepnek tűnnek a kísérletezésre, a régi és az új fantáziadús ötvözésére.

Az albérletbe jó lesz, és ha nem sikerül, hát nem kár érte alapon. Sajnos ez az alkotókedvvel fűszerezett műkedvelő hozzáállás sokszor nagyobb veszélyt jelent a bútorokra, mint az idő vasfoga. Jóvátehetetlen károkat okozhat például, ha a kopottabb, elhasználtabb, első ránézésre javíthatatlannak tűnő részeket egyszerűen levágják, megcsonkítva ezzel a bútort.

Az amatőr felületkezelés, csiszolás is komoly károkat képes okozni, esetenként akár végleg eltüntetve a finomabb felületi faragásokat.

A bútorok fém szerelékeinek szakszerűtlen kezelése esetenként tönkreteheti, korrodálhatja a fémet. A kontár szögelések, pántolások rendszerint nem csak csúfak, de gyengék is, vagy szétrepesztik a fát, vagy nem biztosítanak a bútornak kellő stabilitást. Az efféle hobbifelújítás jóvátehetetlen károkat okozhat, ha értékes, antik bútor esik áldozatául. Ezért, mielőtt nekiesnénk, próbáljuk meg kideríteni az adott bútordarab korát, származását, értékét!

Meglepően modern vonalvezetésű bútordarabokról is kiderülhet, hogy évszázados, egyedi, antik darabok, amik romos állapotban is komoly értéket képviselnek. Ilyen esetben mindenképp képzett restaurátorral végeztessük az antik bútor felújítását.

A kevésbé régi, sorozatgyártásban készült darabok között is lehetnek ritka, értékes példányok, ezek felújítását is érdemes bútorrestaurátorral végeztetni, ahelyett, hogy saját szakállunkra barkácsolnánk.

Amennyiben meggyőződtünk róla, hogy a bútor nem képvisel számottevő értéket, úgy nyugodt szívvel foghatunk bele felújításába. Ennek legfontosabb része általában a fa részek alapos lecsiszolása és újrafestése. Itt akár merészebb, szokatlanabb színeket is választhatunk. Nagyobb felületeken akár mintákat is festhetünk, de jó ötlet lehet a tapéta vagy öntapadós fólia fölragasztása is.

Ezekkel a módszerekkel egyaránt elérhetjük a jó kontraszthatást és a lakótér többi összetevőjével való összhangzást is. Antik bútorokat is felújíthatunk modern stílusban, ezt azonban szakértő restaurátor segítségével tegyük.