Ezüst ékszer és fémallergia

Az ezüst ékszer közkedvelt kiegészítő, ahogy az arany is. Azonban előfordul, hogy valaki kellemetlenséget észlel viselésekor, így le kell mondania róla. Ezt nevezik fémallergiának. Az allergia az immunrendszer túlműködése esetén lép fel.

Ezt a túlműködést hibának is hívhatnánk, hiszen egy amúgy nem veszélyes hatásra reagál betegségként. Az allergiára az a jellemző, hogy ha egyszer kiváltotta valami, akkor onnantól kezdve folyamatosan fokozódni fog, így sokkal kevesebb mennyiség is elegendő lesz ugyanakkora allergiás tünet okozásához.

Az ezüst ékszer viselésénél tehát, ha egyszer komoly allergiás tünetek jelentkeztek, később is meg fog történni, sokkal hamarabb, sokkal kevesebb ideig lehet az ékszert mellékhatás nélkül hordani. A fémallergia kissé téves megnevezés, ugyanis a szervezetünk nem magára a fémre allergiás, hanem arra az anyagra, ami akkor keletkezik, mikor a fém kölcsönhatásba lép a szervezetünk bizonyos fehérjéivel. A megváltoztatott fehérjékre a szervezet idegenként tekint és elkezdi támadni, lebontani az immunrendszer. Régebben a fémiparban dolgozókra volt jellemző a fémallergia, manapság az ékszerviselés okozza a legtöbb problémát.

A nők esetében gyakoribb a fémallergia. Ezt bizonyos kutatások azzal magyarázták, hogy a nők közül sokkal többen lyukasztják ki a fülüket, mint ahányan a férfiak közül, így a fém náluk sokkal többször és sokkal intenzívebben tud kölcsönhatásba lépni a fehérjékkel. A kilyukasztott fülbe aztán ezüst ékszer és bizsu is kerül, így az allergia nagyon könnyebb kialakul. Az ezüst önmagában nem alakítana ki allergiát, de ha állandóan váltogatva vannak a fülbevalók, anyagra való tekintet nélkül, előfordulhat, hogy allergia jelentkezik. A füllyukasztás azért problémás, mert ahol meg lett sértve a bőr, sokkal vékonyabb rétegben nő vissza, így a fém és fehérje között hamar megtörténik a reakció. Ezért van az is, hogy az allergia a fülön jön elő először. A fémallergia legrosszabb típusa a nikkel és króm allergia. Azért, mert ezekkel az anyagokkal nem csupán az ékszereknél találkozunk, de a gombok, fém apróságok is sokszor tartalmazzák.

Ha ezüst ékszer viselésekor bőrpirosodást, viszketést tapasztalunk, valószínűleg allergiáról van szó. sajnos ilyen esetben le kell venni az adott ékszert és nem viselni többé. Vannak, akik az ezüst fülbevalót vagy az egyéb fémből készült fülbevalót átlátszó körömlakkal vonják be, így kerülve el a fém bőrrel való érintkezését, de ez nem egy célravezető és hosszú távú megoldás. Néhány órás viselés idejéig megfelelő, de nem szabad rendszert csinálni belőle.